Tips bij aanschaf van een kitten

Wat lief! Dat gevoel kan je snel verlokken tot de aanschaf van een kitten. Zo’n snoezig diertje, dat je meteen zou willen vertroetelen. Maar denk goed na voordat je een jong katje in huis haalt.

Welke kat past bij je gezin?

Dit is het eerste waar je op moet letten. Ben je veel thuis of weinig? Een kitten is geen roedeldier, zoals een hond, maar het vraagt wel aandacht. Als je veel weg bent, kun je beter twee kittens nemen. Die kunnen met elkaar spelen. Een kitten alleen haalt veel eerder streken uit. Het kan natuurlijk dat je het niet erg vindt dat er krabben in je gordijnen zitten, maar de meesten zullen dat toch niet op prijs stellen. Zorg voor gezelschap. Als je al een oudere kat hebt moet je beide dieren eerst rustig aan elkaar laten wennen, zodat ze geen ruzie krijgen. Als je gezin heel druk is, moet je geen rustig of teruggetrokken kitten in huis halen. Bekijk op de rassen pagina welk dier bij jouw situatie past!

Waar haal je je kitten?

Als je een raskat wil moet je specifiek zoeken, vaak bij een fokker. Degenen die geen speciaal ras willen kunnen bij particulieren of bij een asiel terecht. De asiels hebben keuze genoeg. Voor je gevoel is de prijs daar hoog, maar de katten zijn wel ingeënt en ontwormt. Als je een kitten via een particulier koopt (of gratis af kunt halen) dan komen die kosten voor een dierenarts er wel bovenop. Een kitten moet al na negen weken de eerste inenting krijgen, dus houd dat in de gaten. Op kittens-tekoop.nl vind je verschillende advertenties van aangeboden kittens.

Zeven weken oud

Officieel moet een kitten zeven weken oud zijn, voordat het bij de moeder weg mag. Iets later is nog beter want juist in die eerste tijd (leeftijd van 7-12 weken) leert het katje het meeste over de sociale omgang met andere katten. Laat het dus tussen de andere poezen zitten. Dan krijg je een veel betere kat in huis.

Facebook