Op welke leeftijd mag een kitten bij de moeder weg?

De adviezen verschillen wanneer je een kitten bij de moeder weg mag halen. Volgens velen kan het geen kwaad om het diertje al met een leeftijd van zes weken mee naar huis te nemen. Maar is dat ook zo?

Nadelen van vroeg weghalen

Een kitten is vier of vijf weken afhankelijk van moedermelk. Daar zit dus geen probleem als je het na zes weken meeneemt. Toch duurt het nog tot de zevende of achtste week dat het dier helemaal van de moedermelk af is. Het is goed om daarop te wachten. Er zijn andere factoren die een rol spelen. De kitten leert het meest over de omgang met andere katten in de leeftijd van zeven tot twaalf weken. Als je het dan alleen zet, is de sociale ontwikkeling verstoort. Ze spelen in deze periode het meest met elkaar en leren hun nagels en tanden niet teveel te gebruiken. Iets anders betreft de inentingen. De eerste inenting krijgt de kitten rond de achtste of negende week. Het is belangrijk om de eerste week daarna te kijken hoe het dier reageert op de toediening. Het kan een tegenreactie ontwikkelen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Op grond daarvan zeggen sommigen dat de kitten pas na een week of tien weg mag.

Hoe later hoe beter?

Op grond van het voorgaande zou je kunnen zeggen dat het beter is als de kitten veel later weggaat. De meeste kenners geven echter aan dat ouder dan veertien weken toch wel te oud wordt. Dat heeft vooral te maken met de socialisatieperiode. Vanaf veertien weken verandert het spel van de kleintjes tegen vaker in vechten. Dat moet voorkomen worden. Daarnaast neemt het aanpassingsvermogen af na een week of negen. Je kitten zal zich dus minder snel thuis voelen als je lang wacht. Het beste is dus ergens tussen de negen en veertien weken.

Op kittens-tekoop.nl kan de aanbieder aangeven of de kittens ouder zijn dan 7 weken. 

Facebook