Ontwormen: waarom en wanneer?

Je zou het niet verwachten maar kittens hebben bij de geboorte vaak al spoelwormen in zich. Zelfs als de moederpoes ontwormd is, komen de wormpjes via de moedermelk bij de kitten binnen. De schatting is dat 98 % van de kittens besmet is. De kans dat jouw kitten het niet heeft, is dus erg klein. Een regelmatige ontworming is daarom gewenst. Wacht niet tot de symptomen zichtbaar worden, maar doe het uit voorzorg.

Het gevaar van wormen

Wormen zijn voor kitten gevaarlijker dan voor volwassen katten. De darmen kunnen verstopt raken, met diarree als gevolg. De weerstand van de kitten tegen ziekten neemt af. Bovendien kunnen wormen een groeiachterstand veroorzaken. Daarom is ontworming noodzakelijk. Zie het niet als een optie, want als de gevolgen zichtbaar worden is het de vraag of je de schade kunt herstellen.

De frequentie

Hoe vaak moet een kitten ontwormd worden? Heel vaak. In het algemeen wordt aangeraden om het te doen bij leeftijd van 3, 5 en 7 weken. Vervolgens elke maand nog een keer, totdat het dier een half jaar is. Dat lijkt ontzettend veel, maar besef dat een jonge kat heel snel wormen op kan lopen. Na een half jaar is het dier sterker en dan kijkt men vaak naar het gedrag. Een kat die veel buiten is heeft meer kans op besmetting en moet dus vaker een dosering hebben dan een kat die veel binnen is. Men gaat uit van drie tot vier keer per jaar voor een kat die buiten is. Voor een binnenkat is één of twee keer per jaar voldoende.

Niet prettig

Je kitten vindt de ontworming niet altijd prettig. Je kunt het middel daarom in een stukje worst doen, maar er is altijd een kans dat het dier een deel van het middel uitspuugt. Als het toedienen een probleem is, kun je druppels gebruiken die je in de nek toebrengt. Informeer bij de dierenarts naar de mogelijkheden.

Wel of niet?

Bij het plaatsen van een advertentie op kittens-tekoop.nl hebben aanbieders de mogelijkheid aan te geven of het aanboden diertje ontwormt is. Is het niet ingevuld of heb je nog verdere vragen? Gebruik dan het contactformulier naast de advertentie om rechtstreeks een bericht te sturen naar de aanbieder.

Facebook