Wat heb je nodig voor het opvoeden van een kitten

Een kitten opvoeden begint meteen de eerste dag. Veel mensen maken de fout om een aantal zaken in het begin goed te vinden, maar als ze het later af willen leren, lukt dat niet meer. Vanaf dag één geen meubels krabben en niet van je bord eten of aan je broek hangen. Het is ontzettend belangrijk dat alle huisgenoten er van doordrongen zijn. Als jij meubels krabben niet goed vindt, maar je lieve dochter staat het toe, dan leert een kitten het niet. Dus consequent zijn, en ervoor zorgen dat de hele familie op één lijn zit.

Krabben aan de krabpaal

Een kitten moet krabben om zijn nagels scherp te houden. Je kunt proberen om hem dat af te leren, maar dat zal je niet lukken. Zorg er daarom voor dat er een paar dingen zijn waar hij dat wel mag: een krabpaal, het liefst twee. Dan kun je hem leren dat meubels daar niet de juiste plek voor zijn. Wat het krabben betreft, moet je het dier leren dat jouw handen tot die plekken behoren waar hij zijn nagels niet in mag zetten. Het beste is daarom te spelen met een balletje of touwtje, dan kan het beestje daarmee zijn gang gaan.

Verzorging

Een dier moet regelmatig gekamd worden of een bezoek aan de dierenarts brengen. Met name dat laatste is geen prettige ervaring. Dat komt deels door de kattenmand. Leer het dier dat een verblijf in de draagmand leuk is. Geef het snoepjes en laat hem erin en eruit. Zo kun je het ook langzaam laten wennen aan de auto. Dan is het voor een kitten niet zo’n groot probleem om naar de dierenarts te gaan. Maar o wee, als je dat vergeet aan te leren en je de kat ineens in een mandje drukt. Je zult de eerste niet zijn die er bekrabde handen aan over houdt. Voor de dagelijkse verzorging moet je de kat wennen aan borstelen en nagels knippen. Rustig beginnen, niet teveel ineens, eerst alleen kort voelen en zo nodig een snoepje geven als aanmoediging.

Facebook