Je kitten voorstellen aan je huidige kat

Een kleine kitten bij je huidige kat. Gezellig! Althans dat hoop je. De praktijk is dat het niet altijd goed gaat. Als de relatie begint met een fikse ruzie, is de kans groot dat het nooit meer goed komt tussen je beide huisdieren.

Territoriumgedrag

Sommige mensen menen dat de beste manier is om de kitten plompverloren bij de huidige katten te zetten. Dan wennen ze snel aan elkaar. Dat werkt in de praktijk niet zo. Sommige mensen gaan zo ver dat ze de katten het onderling laten uitvechten. Dat komt niet meer goed. In diepste wezen is het probleem dat een kat een huis als zijn territorium ziet. Een nieuwe kat is een indringer, zelfs als het schattig jong kitten is. De kitten is schattig, maar niet in de ogen van zijn medekat.

Stappenplan

Het beste wat je kunt doen is een kitten en je huidige kat langzaam met elkaar kennis te laten maken. Dat kost een aantal dagen, maar een goede verstandhouding tussen de twee dieren is dat wel waard. Begin met de beide dieren hun eigen voedselbakken en hun eigen plek te geven. Het liefst geef je de kitten een eigen plek in huis (niet de favoriete plek van het volwassen dier!) waar het kan wennen. Daar kan de kitten rustig de omgeving leren kennen. Zorg er vervolgens voor dat beide dieren spullen krijgen waar de geur van de ander aan zit. In een volgende fase kun je de dieren elkaar op afstand laten zien. De eerste keren dat ze echt bij elkaar zijn, moet je zorgen dat je erbij blijft en ze allebei aandacht geeft. Zo bouw je de relatie op. Dat kan een aantal dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van het gedrag van de dieren. Uiteindelijk kun je ze bij elkaar laten. Beter te langzaam gaan dan te snel.

Facebook