Een kat leren door het kattenluikje te gaan

Een kattenluik is een handige uitvinding. Zo kan de kat zelf naar binnen en naar buiten gaan. Maar toch gebeurt het soms dat een kat voor de deur blijft mauwen totdat de baas de deur openzet. Waarom gebruikt de kat dan geen kattenluik? Laten we duidelijk zijn: soms zijn ze te eigenwijs en willen ze op hun manier naar buiten en niet op de manier die de baas voor ogen heeft. Maar in ieder geval moet je het hen wel aanleren dat ze via het luik de buitenwereld kunnen betreden.

kat door kattenluikjeOefenen en lokken met snoepjes

Om te beginnen moet je het luik zelf openhouden zodat het dier snapt dat het er door kan. Een snoepje aan de andere kant van het luik motiveert om er doorheen te stappen. Je kunt eventueel het luik de eerste dagen met een stokje open houden. Daarna kun je het luik half open zetten, zodat de eerste keer duwen niet zo moeilijk is. Dan leert de kat gaandeweg dat hoe het door het kattenluik kan. Beloningen geven is een goed hulpmiddel. Sommigen raden aan om kattenkruid aan de andere kant te leggen. Een kat houdt hiervan en gaat dan zelf op de geur af.

Moeilijkheden

Er zijn altijd katten die niet houden van dat gezwengel dat bovendien met een klap op hun billen terechtkomt. Wij mensen zouden daar ook niet blij mee zijn. Sommige katten schrikken van het dichtvallen en weigeren daarom gebruik te maken van het luik. Zorg in ieder geval dat het luik soepel draait en probeer met geduld het nog een keer. De meeste katten leren het wel. De kat er doorheen duwen is niet aan te raden. Bij sommigen werkt het wel, maar er is een kans dat de kat zich verzet en gaat krabben. Dan krijg je het helemaal niet meer naar buiten via het luik. Voordoen en stimuleren met snoepjes is een beter idee. Maar soms moet je er wel tijd in steken.

Facebook