Een kat binnen houden of buiten laten

Binnen houden of buiten laten is een vraag die elke katteneigenaar moet beantwoorden. Laten we voorop stellen dat er geen definitief antwoord is te geven. Iedereen zal daar een eigen keus in moeten maken. Wat we wel kunnen doen is een aantal aandachtspunten geven.

Het voordeel van binnen

De voordelen van het binnen houden van katten zijn divers. Katten die veel buiten zijn leven vaak korter. Deels komt dat door verkeersongelukken, deels komt het doordat katten buitenshuis eerder ziekten oplopen. Bovendien weet je nooit wat je huisdier buiten aan het doen is, vooral ’s nachts. Krolse katten op het hek is niet goed voor de nachtrust. Het levert ook commentaar op van je buren, waar je niet op zit te wachten. Datzelfde commentaar volgt als jouw kat de volière van je buurman leeg haalt. Vogeltjes die later in jouw huis ergens gevonden worden. Dat soort cadeautjes van je kat vermijd je als je hem binnen houdt. Als je een duur ras hebt, loop je daarnaast het risico dat de kat gestolen wordt.

kat binnen of buitenHet voordeel van buiten

Het buitenleven past bij een kat. Met zijn nachtogen gaat hij graag op onderzoek uit in het donker. Zolang hij niet anders weet, is een leven binnenshuis meestal goed, maar als hij het buitenleven heeft geproefd dan zal en moet hij op pad. Als je de kat binnenhoudt, moet je zorgen voor genoeg speelgoed en afleiding, anders gaat je huisdier zich vergrijpen aan de gordijnen of planten. Er is een reëel gevaar voor verveling en dat moet je voorkomen. Die verveling is er niet als het dier buiten zijn gang kan gaan.

Wat wil jij?

Ongetwijfeld zijn er meer argumenten te geven voor beide keuzes, maar de grote vraag is wat je zelf wilt. Als je het dier binnenhoudt, moet je er bewust van zijn dat je meer tijd en aandacht aan het dier moet geven.

Facebook