Hoe zorg je ervoor dat een kitten zich thuis voelt

Het is belangrijk om je nieuwe kitten zich snel thuis te laten voelen. Hoe doe je dat? Als je een katje in huis haalt, is de verleiding groot om de hele dag met het beestje bezig te zijn. Het hele huis laten zien, veel speeltjes voor hem neer leggen, aaien, en het liefst de hele buurt je nieuwste medebewoner showen. Dat is precies hetgeen je niet moet doen.

Rustig laten wennen

Een kitten dat je net uit zijn gezin weghaalt, komt in een compleet nieuwe omgeving terecht. Allerlei nieuwe indrukken, geuren en geluiden komen op hem af. De vertrouwde broertjes en zusjes zijn er opeens niet meer. Je kunt een kitten daarom het beste de tijd geven om zijn omgeving rustig te verkennen. Sommige katjes zijn zo ondernemend dat het geen probleem is. Maar dat weet je pas als je kijkt hoe het thuis reageert. Aandacht is goed, maar voorkom dat je kinderen met het nieuwe gezinslid gaan slepen. Begin met aaien en wat lekkers geven, dan zie je wel hoe het beestje reageert.

Zorg voor voedsel en een slaapplek

Gebruik één of twee bakjes voor schoon water. Kwa voedsel is het verstandig om de verkoper te vragen wat de kitten gewend. Als je hetzelfde voer gebruikt, dat de poes al kent, dan is de overgang makkelijker. Een warme plek is voor een kitten belangrijk. Natuurlijk slaapt een kat overal waar het hem uitkomt, maar een eigen plek met een dekentje is erg prettig.

Geen grote dingen

Bij het thuisvoelen gaat het niet om grote zaken. Rust en het dier de tijd geven om te wennen is het belangrijkste. Het poesje gaat de omgeving op de duur zelf wel verkennen. Op de duur gaat het zijn eigen speeltjes wel herkennen, dus je hoeft ze niet meteen allemaal aan hem te geven. Laat hem zijn eigen gang gaan. Geloof me, daar kun je ook veel van genieten.

Facebook