Giftige planten voor kittens

Een kitten is geen planteneter. Toch kan een plant gevaarlijk zijn voor je kleine kat. Dat geldt vooral voor je kamerplanten. Een kat die veel binnen zit, kan uit verveling of nieuwsgierigheid aan je bloemen gaan knagen. Voordat je het weet krijgt het giftige stoffen binnen. Als je kitten veel buiten is, neemt die kans af. Buiten is veel meer te doen en dan keert een kat zich niet snel tot de planten. Toch gebeurt het daar ook wel. Zorg ervoor dat je kamer veilig is voor je snoezige vriend.

Kamerplanten

De lijst met planten die gevaarlijk zijn, is lang. Zoek voor complete lijsten het internet na. Makkelijker is het om eerst te kijken welke planten er in je huis aanwezig zijn, en die na te kijken. Helaas weet niet iedereen hoe de planten heten en dan kun je snel een vergissing maken. Check het na voordat de kitten in huis komt. Het gaat onder andere om azalea’s, varens, chrysanten, narcissen, de kerstster. In sommige gevallen kan een aanraking leiden tot een huidirritatie, maar meestal gaat het om de vruchten of zaden. Zoals gezegd zijn kittens niet vaak geneigd tot eten van deze planten, maar voorkomen is beter dan genezen.
Zorg ervoor dat je kitten genoeg afleiding heeft (zoals speelgoed) zodat het dier zich niet snel vergrijpt aan je bloemen.

Buiten

Je kunt niet voorkomen dat je kitten in aanraking komt met giftige planten. De lijst is te lang, en er groeien genoeg planten buiten je tuin waar je geen invloed op hebt. Toch gebeurt vergiftiging niet vaak omdat je kat buiten met hele andere dingen bezig is dan met het eten van planten.

Tekenen van vergiftiging

Je kitten kan ziek worden. Symptomen zijn hevige diarree, rode zwellingen rond mond en keel, of als je dier plotseling onwel. Natuurlijk kunnen er andere oorzaken zijn voor deze ziekten, maar als je hebt gezien dat je kitten zich bezig hield met één van je planten en dan ziek wordt kun je beter een bezoek brengen aan de dierenarts.

Facebook