De noodzaak van inenten

Is inenten van een kitten nodig? Dat is een vraag die volop met “ja” moet worden beantwoord. Via de moedermelk krijgt een kitten antistoffen tegen ziekten, maar nadat het dier gespeend is, houdt dat op. Als je een kitten in huis haalt, is deze natuurlijke weg van bescherming dus voorbij. Dan zijn inentingen nodig, net als bij onszelf.

De belangrijkste inentingen

inenten katEr zijn drie ziekten waarvoor inentingen noodzakelijk zijn. Dat zijn niesziekte, kattenziekte en kattenleukemie. De dierenarts brengt een cocktail aan die je kitten beschermt tegen deze ziekten. Dat zijn er in de beginweken twee. De eerste rond week 8 of 9, en de tweede als het dier 11 of 12 weken oud is. De genoemde ziekten zijn levensbedreigend en hier moet dus iets tegen gedaan worden. De entingen moeten met regelmaat herhaald worden. Meestal stuurt de dierenarts een herinnering tegen de tijd dat het nodig is. Tegelijkertijd wordt je huisdier gecontroleerd op gezondheid en vaak krijg je advies mee over hoe om te gaan met het dier. Dat is mooi meegenomen.

Andere inentingen

Je kunt andere inentingen krijgen, maar die zijn niet altijd nodig. Dan gaat het bijvoorbeeld om hondsdolheid, kennelhoest of chlamydia. Informeer bij de dierenarts in hoeverre het raadzaam is dat je kitten deze inentingen krijgt.

Bezoek aan de dierenarts

Het is goed om een kitten te laten wennen aan een draagmand voordat je hem meeneemt naar de dierenarts. Een gestresst huisdier is geen pretje. Voor jou niet, de dierenarts niet en ook niet voor de kitten zelf. Laat het dier een paar keer in en uit de mand zonder het deurtje dicht te doen. Na een aantal keren kun je de deur een keer sluiten. Tegen de tijd dat een bezoek nodig is, is je kat er aan gewend. Dat scheelt een hoop gedoe.

Wel of niet ingeënt?

Voor de aanbieder van kittens is het op kittens-tekoop.nl mogelijk om aan te geven of het diertje al inentingen heeft gehad of niet. Mocht je hierna alsnog vragen hebben dan kan je het contactformulier gebruiken om rechtstreeks met de verkopende partij contact op te nemen.

Facebook