Blaasontsteking bij je kat


Een blaasontsteking bij je kat is heel vervelend, maar toch krijgt iedere kat in zijn leven wel eens een blaasontsteking. Wat de oorzaak is, welke symptomen er zijn en wat je kunt doen om het te voorkomen lees je in dit artikel.

Oorzaken van een blaasontsteking bij je katten

Zoals de meesten van jullie wellicht niet weten, is niet een bacterie de meest voorkomen oorzaak van een blaasontsteking bij je kat, maar stress, een verandering van de slijmlaag in de blaas of overprikkelde zenuwen in de blaas. Bij slechts minder dan 5 % van de katten is een bacterie de oorzaak van een blaasontsteking.

Symptomen blaasontsteking bij je kat

Hoe herken je een blaasontsteking bij je kat? Stress is vaak lastig te herkennen bij katten. Een kat is een echt binnenvetter, dus aan zijn gedrag zal je het niet snel zien. Wel kan je het merken aan moeilijk plassen (als je kat buiten plast, is dat lastiger te zien). Je kat kan wel meer miauwen als hij probeert te plassen. Hij kan ineens buiten de kattenbak plassen, er kan bloed in zijn urine zitten of je kat is druk bezig zich extra te wassen.

Diagnose en behandeling blaasontsteking bij je kat

Om een blaasontsteking vast te stellen zal bestaan uit een urine onderzoek, echo en mogelijk een kweek door de dierenarts. Omdat de meeste blaasontstekingen niet veroorzaakt worden door een bacterie, zal je kat niet snel antibiotica krijgen. Wel kunnen er pijnstillers gegeven worden. Een blaasontsteking gaat binnen een paar dagen namelijk vanzelf weer over. Jij kunt ook helpen de blaasontsteking bij je kat sneller te laten genezen. Je kunt proberen je kat meer te laten drinken (zet meer bakjes water neer of geef af en toe nat voer waar al extra vocht in zit), geef je kat aandacht en speel met hem (om zo de stress te verminderen). Daarnaast kan je nog kiezen voor supplementen die bekend staan om goede ondersteuning bij blaasontstekingen.

Helaas komt een blaasontsteking bij katten geregeld voor, maar gelukkig gaat deze ook vaak vanzelf weer over en heeft je kat er maar kort last van. Door te zorgen voor veel aandacht, goede voeding en eventueel extra ondersteuning in de vorm van kruiden en supplementen, help jij je kat gezond te houden.

 

Facebook